[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Prosjektmidler fra Klima- og miljøprogrammet for 2015 er nå utdelt. Landbruksdirektoratet melder på sin webside at det i alt er tildelt 7,6 millioner kroner for det kommende året, og midlene er fordelt på seks prosjekter.
Tildelingene har gått til forskning innen områdene klimatilpasning, klimagassutslipp, forurensning, kulturlandskap og biologisk mangfold. Det er flere interessante problemstillinger som skal få større oppmerksomhet i det kommende året.
Varmere klima, lengre vekstsesong
Som følge av et varmere og fuktigere klima kan man forvente en noe lengre vekstsesong i tiårene som kommer. Dette får selvfølgelig positive konsekvenser, spesielt for grovfôrproduksjonen, men det kan også by på enkelte utfordringer: Hvis gresset rekker å vokse seg langt på høsten før vinteren setter inn er det blant annet mer utsatt for soppangrep. Hensikten med prosjektet er å fremskaffe dokumentasjon og kunnskap om hvorden en forlenget vekstsesong kan utnyttes optimalt. Det er Bioforsk som er ansvarlige for prosjektet.
Plantevernmidler i grunnvann
De siste tiårene er det gjort registreringer av plantevernmidler i enkelt grunnvannskilder. Nå er det satt av midler til å finne ut mer om årsakssammenhengene rundt disse tilfellene. Man håper å få på plass risikoanalyser og en bedre dokumentasjon for risikosoner. Hvis man vet mer om hvilke faktorer som spiller inn, for eksempel geologiske forhold, kan man i større grad forutse hvilke områder som står i fare for å bli utsatt for forurensning i fremtiden.
Drygt 400.000 til hubroen
Under posten for biologisk mangfold er det vår største ugleart, hubroen, som kan glede seg over en tildeling på 415.000 kroner. Midlene skal brukes til å utarbeide retningslinjer for skjøtsel og forvaltning av lynghei nær kysten, der hubroen hekker. Utfyllende og mer konkret informasjon om hubroprosjektet er foreløpig ikke å finne på direkotratets nettsider, men hvert prosjekt vil bli grundigere presentert når informasjon er innhentet.
Åpne PDF fra Landbruksdirektoratet med mer informasjon om hvilke prosjekter som har fått midler for neste år.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]