java_logo m kryss2014 blir «det store året» når det gjelder bedre løsninger for Bank-ID. Inntil videre er norske nettbankløsninger avhengige av nettlesertillegget Java for å fungere på PC. Nå kommer Java-frie løsninger for web. Bank-ID for mobil er allerede i drift, og et populært alternativ til kodebrikke.

Java har i årevis vært nettbankens store svakhet og en kilde til feil og frustrasjon for brukerne. For det første opplever mange brukere problemer med pålogging til nettbank via internett hvis det ligger flere Java-versjoner på datamaskinen. Når du installerer nyeste versjon er det ikke sånn uten videre automatikk i at den gamle versjonen forsvinner. Dette kan være nok til at din pålogging til nettbank slutter å fungere.

Dernest fører ofte en Java-installasjon til at du også installerer Ask Toolbar. Dette er et nettlesertillegg som tar opp plass i nettleseren din, og det påvirker også søkeresultatet når du søker etter andre ting på internett. Ask Toolbar må avinstalleres manuelt hvis du ikke ønsker å ha det på datamaskinen.

Slik fikser du problemer med Ask, Java og nettbank.

For det tredje er programvaren Java et yndet mål for hackere og svindlere. Programvaren er basert på gammeldags kode og teknologi, som gjør den mer sårbar enn mer moderne løsninger. IT/IKT-miljøer anbefaler derfor at du IKKE kjører nettleser med aktiv Java som standard i din nettleser. Dette gir ytterligere «plunder og heft» med å aktivere/deaktivere programmet ved behov – eller at man bruker en egen nettleser (f.eks firefox) med aktiv Java KUN for nettbank.

Den Java-frie løsningen kalles BankID 2.0 og er på trappene med det aller første. Inntil videre må brukerne klare seg eksisterende løsning og kodebrikke eller Bank-ID via mobiltelefon. Bank-ID for mobil har raskt blitt populært, og Telenor innfører nå som eneste mobiloperatør gebyr på tjenesten med 49 øre pr kode. Andre mobiloperatører har foreløpig ingen planer om å følge Telenor sitt eksempel..