MobilbetalingSkal vi tro ekspertene, er det fremdeles et godt stykke igjen før mobilen er det eneste du trenger når du skal ut på handletur. Men gode løsninger kan være på vei fra flere aktører!

For et års tid siden påsto man at betaling med mobil ville være på full fart inn i det norske samfunnet lenge før sommeren 2014. Så langt har vi dessverre ikke kommet. Men et stykke på vei er vi. Det finnes applikasjoner som kan lastes ned til telefonen og trådløs teknologi, men det er fremdeles begrensninger både når det gjelder brukervennlighet og brukersteder.

Mobil lommebok i begrenset omfang
mCash er en norsk tjeneste for mobilbetaling som ble lansert i mars i år. Den kan lastes ned som en app til iPhone eller Android. Det er mulig å koble mCASH-brukerkontoen din sammen med bankkort og kontonumre, så du kan betale og få betalt via appen. mCASH fungerer i både fysiske butikker og på nettet, via skanning av QR-koder som alle mobiler støtter. Du kan også overføre penger til privatpersoner. Applikasjonen er testet av flere brukere og journalister, som ikke akkurat er fornøyd med resultatet. Reklamen påstår både at den uproblematisk og trygt kan kobles til både bankkort og kredittkort, samt brukes på steder der du handler til daglig – begge påstander blir kategorisk tilbakevist, blant annet i en test av appen som Dinside.no gjorde i mai i år.

Appen samarbeider dårlig med BankID på mobil og antall brukersteder som har aktivert muligheten for shopping er svært begrensede.

Trådløs kommunikasjon via NFC-chip i telefonen
Visa har lettet på sløret, hva angår satsinger for 2014 og framhever blant annet betaling i butikker per mobil. Det skal skje ved hjelp av appen Valyou, som utvikles som et samarbeid mellom Telenor og DNB. Det er Visa som sertifiserer betalingsløsningen. Nye betalingsterminaler skal lese av NFC-chipen som nå er installert i de fleste mobiltelefoner, selv når mobilen er slått av. Apples mobiler mangler imidlertid en slik chip og iPhonebrukere får dermed ikke være med på mobileventyret, noe leder Wilhelm Wisbech i Visa Norge forholder seg avslappet til.

Store ord men lite action
Men det er mange andre som også vil ha en andel av fremtidens betalingssystemer. Og ikke alle baserer seg på NFC:
– Både Visa og Mastercard får egne kontaktløse betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.
– Wywallet: Er et samarbeid mellom Netcom, Telenor og Tele2 om en felles betalingsplattform.
– iZettle: Kortbetaling via mobil. Ved hjelp av en app og en kortleser kan næringsdrivende gjøre smarttelefonen til en mobil betalingsterminal for kortbruk.

Felles for dem alle er at nordmenn flest ikke har sett mye til løsningene. Likevel er det ingen tvil om at denne teknologien kommer til å bli både reell og brukervennlig i løpet av kort tid.

Kilder: Visa, Dinside.no, Skandiabanken, Telenor