[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Faksimile Dagens Næringsliv nettutgaven 29.7.14

Faksimile Dagens Næringsliv nettutgaven 29.7.14

I 2013 ble pendlerfradraget mer gunstig enn det har vært tidligere. Dessverre er det ikke mange som har oppdaget dette enda. Sørg for å sjekke ut hva du har krav på før du skal fylle ut for inneværende år.

– Mange beregner reisefradraget sitt slik de alltid har gjort, de kopierer bare forrige års selvangivelse, sier skatteadvokat Arnfinn Sørensen i KPMG Law til Nettavisen NA24. – Dermed får de ikke med seg regelendringen og kan tape tusenvis av kroner.

Det er ikke småtterier pendlere har krav på av fradrag. Som definert pendler kan du trekke fra både kost-, losji-, og reiseutgifter, noe som kan beløpe seg opp mot 30.000 kroner.  Reiser du samlet mer enn 35 000 kilometer årlig mellom jobb og hjem kan du nå kreve mer i fradrag. Dette gjelder også for deg som reiser mer enn 152 kilometer hver vei.

Redusert fradrag er endret
Grensen for det reduserte fradraget er nå flyttet opp til 50.000 kilometer årlig kjørelengde. Kjører du 50.000 km eller lengre på 0,80 øre x 15.000 = 12.000 kroner sparer du 3.360 kroner i netto skatt.

Selv om fradraget fortsatt ikke dekker de reelle kostnadene ved bilkjøring, stiller man likevel bedre med den nye ordningen. Best ut kommer du uansett når arbeidsgiver dekker alle kostnader. Pendlerfradraget er nemlig skattefritt for arbeidstagere. – Har du pendlerkostnader på 100.000 kroner, vil hele dette beløpet være skattefritt. Et fradrag er verdt 28 prosent av dette, det vil si 28.000 kroner, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen NA24.

Hva er en PENDLER?
Pendlere er definert som arbeidstagere som reiser mellom bolig på hjemstedet og bolig på arbeidsstedet. Det avgjørende blir derfor hvilken av boligene som anses å være ditt egentlige hjem. Også single kan oppnå pendlerstatus.

Personer som bor sammen med ektefelle og/eller barn, anses alltid å ha sitt bosted der ektefellen og/eller barn bor. Samboende med barn regnes som ektefeller. Samboende uten barn regnes som enslige. Studenter regnes ikke som pendlere, men flere studenter har sommerjobber utenom studietiden – for eksempel sommerjobb. Da kan dette registreres som pendling på selvangivelsen. Mange studenter er ikke klar over dette.

For at en enslig skal regnes som en pendler er det avgjørende hva slags bolig du har på hjemstedet og på arbeidsstedet. Her skilles det mellom selvstendig bolig og uselvstendig bolig. Hvis du har en selvstendig bolig hjemme, og en uselvstendig bolig på arbeidsstedet regnes du som pendler. I motsatt fall regnes du ikke som pendler.

Hjemreisehyppighet 
For familieforsørgere er det ingen krav til hyppigheten av besøksreiser i hjemmet. For enslige over 22 år er kravet til reisehyppighet satt til hjembesøk minst hver tredje uke. Men her har også avstand til hjemstedet betydning. Er hjemstedet langt unna, er det lavere krav til reisehyppighet. Det er også lavere krav til personer under 22 år

Fradrag
For en pendler er det tre typer utgifter som kan trekkes fra: Kost, losji og reise. Det er ingen maksgrense for hvor mye du kan søke fradrag om innen kost og losji. Standardsatsen for kost er på 192 kroner per døgn. Dersom du kan dokumentere at nødvendig daglig kost er høyere, kan du søke om mer. Når det gjelder reise, gis det ikke fradrag for det som overstiger 75.000 kilometer per kalenderår.

Skatteetaten.no kan du raskt og effektiv finne ut av om du er pendler og om hvilke fradrag du har krav på.

Kilder: Skatteetaten.no, nettavisen.no og Dagens Næringsliv.

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]