[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

fakturahode fakturasvindel

Legg merke til at denne også helt og holdent mangler fakturanummer.
Klikk for å se illustrasjon i større / lesbart format

Sommeren er høytid for fakturasvindel og såkalte «kataloghaier». Hvis du sitter og skal gå i gjennom en bunke fakturaer som har kommet inn til bedriften i løpet av ferien bør du være ekstra oppmerksom nå. Svindlerne forsøker å utnytte at ledelse og ansvarshavende har ferie – i håp om at det kan være enklere å lure ferievikarer eller ansatte som har midlertidig ansvar.

Svindelforsøket kommer ofte i form av en «faktura» pr brev eller en e-post der man blir bedt om å bekrefte firmainformasjon. Ofte er beskrivelser av «produktet» så ullent formulert at det er umulig å forstå hva det faktisk dreier seg om.

Tilbud utformet som faktura
En «faktura» på papir er i mange tilfeller ikke en faktura i det hele tatt. Det er snarere et tilbud med giroblankett, og ved å betale giroen aksepterer du tilbudet eller bestiller produktet. Denne metoden er strengt tatt ikke ulovlig, men i mange tilfeller egnet til misforståelse. Svindleren håper selvfølgelig at du skal misforstå. For eksempel er det mange ideelle organisasjoner som benytter seg av giro-metoden for å samle inn penger til organisasjonen eller ett bestemt formål, uten at dette er å anse som svindel. Det er opp til deg om du vil betale giroen eller ikke.

Falske leverandører
I andre tilfeller kan det handle om fakturaer som likner på de man får fra kjente og etablerte aktører, for eksempel Gule Sider eller Ditt Distrikt. Svindlerne håper at du skal misforstå og betale fakturaen fordi du tror at det dreier seg om en tjeneste fra en aktør du kjenner fra før. Disse fakturaene dreier seg oftest om at du betaler for en oppføring i en internettkatalog eller på en webside som er totalt verdiløs for deg. I mange tilfeller kommer fakturaen merket med «varsel om inkasso». Dette er for å stresse mottakeren. Mange enkeltpersonforetak og småbedrifter er redde for betalingsanmerkninger, og kan la seg stresse av «inkassovarselet». Med andre ord, betale seg ut av et problem som ikke eksisterer.

Oppsigelse = avtalebekreftelse
Nok en variant som svindlerne benytter er et villedende dokument eller en epost, som kan være utformet som en avtaleoppsigelse. Også her dreier det seg om oppføringer i nettkataloger eller på verdiløse nettsider. Når du bekrefter «oppsigelsen» bekrefter du i realiteten en avtale som løper ett år FØR oppsigelsen trer i kraft. Disse henvendelsene stresses ofte i forkant og etterkant med telefonhenvendelser, der du blir bedt om å «bekrefte firmaopplysninger» eller at du må «si opp avtalen» innen en tidsfrist som er meget kort. Disse avtalene handler ofte om betydelige beløp, og det er ikke uvanlig at de utgjør mellom 50.000 og 100.000 kr pr år.

Før du betaler, sjekk følgende:

  • Har fakturaen avtalereferanse, fakturanummer og forfallsdato?
  • Er avsender registrert i Brønnøysund med navn og orgnr?
  • Hvilken vare eller tjeneste er det snakk om?
  • Har ditt firma tidligere betalt for tjenester hos denne leverandøren?

Er du det minste usikker: IKKE BETAL FAKTURAEN eller IKKE BEKREFT FIRMAINFORMASJON eller IKKE SIGNER EN OPPSIGELSE PÅ EN AVTALE DU IKKE KAN HUSKE Å HA INNGÅTT! Send umiddelbart en beskjed til avsender pr brev eller e-post hvor du bestrider eventuelle krav. Det samme gjelder hvis svindelen handler om at du skal bekrefte firmaopplysninger eller si opp en avtale. Vær obs på at enkelte av aktørene kan opptre truende. De vil forsøke å skremme eller stresse deg til å betale, enten med trusler om inkassovarsel eller faktisk også pr telefon for at du skal «rekke» en eller annen tidsfrist for å hindre at avtalen automatisk blir fornyet.

Les også vår artikkel om netthandel og risiko for svindel

Sjekk gjerne også Trygg Handels svarteliste på nett.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]