[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Trygve Slagsvoll Vedum Blæstaddagen 2014

Trygve Slagsvoll Vedum i debatt under Blæstaddagen 2014:
«Muligheten til å dyrke korn for å kunne bake brød er kanskje den viktigste arven vi kan gi videre til våre barn og barnebarn»

Forhandlingene om statsbudsjettet er i gang. Regjeringens samarbeidspartnere Venstre og KrF har gått ut relativt høyt på banen og kritisert regjeringspartienes budsjettforslag. Det beskrives både som som usosialt, og defensivt med tanke på miljøet.

I det store bildet stilles norsk matvareberedskap helt i skyggen, og har så langt ikke vært noe tema i debatten om neste års budsjett. Senterpartiet er relativt tause i sammenhengen, noe som er overraskende da vi vet at matsikkerhet, beredskap og jordvern faktisk er en kampsak for dem.

Matsikkerhet, et glemt tema?
Norsk Landbrukssamvirke påpekte problematikken i en sak på sin nettside i november. «Ingen plan for norsk matsikkerhet» står det å lese i overskriften. I statsbudsjettet som det nå forhandles om er det blant annet forslag om å kutte finansieringen av nasjonale kornlagre. Dette på tross av at ni av ti nordmenn mener det er viktig med et nasjonalt beredskapslager for korn. Norsk Landbrukssamvirke skriver videre i sin artikkel:

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) har argumentert mot et nasjonalt beredskapslager, men nesten 90 prosent av Listhaugs egne velgere ønsker beredskapslagring av korn. To av tre borgerlige velgere mener dessuten det er statens ansvar å drive beredskapslagring.

Landbruksministerens argumentasjon MOT nasjonalt kornlager rimer dårlig med det som står i Fremskrittspartiets handlingsprogram for 2013-2017:
«FrP ønsker å bygge opp beredskapslager for korn tilsvarende befolkningens næringsbehov i ett år».
Paradoksalt nok er FrP det partiet som tydeligst definerer dette, helt konkret, i sitt handlingsprogram. Norges Bondelag sitter forbausende «stille i båten» i disse dager, selv om norsk produksjon og matvareberedskap er en hjertesak for dem. I forbindelse med FNs klimarapport del 2 som kom i mars i år publiserte Bondelaget en rekke artikler på sin webside, som omhandlet de utfordringer vi kan stå overfor i fremtiden, og hvordan norsk landbruk kan være en del av løsningen. To av artiklene finner du her:

Dramatisk klimarapport
Landbruket er en del av klimaløsningen

Norsk Landbrukssamvirke mener Norge trenger en oppdatert sårbarhets- og matsikkerhetsanalyse for å kartlegge sårbarheten og nivået på matvareberedskapen i Norge. KrF har gjennom året markert seg med sterke meninger om norsk matvaresikkerhet og beredskap. I sitt alternative forslag til statsbudsjett har de også konkret foreslått at en slik sårbarhetsanalyse skal gjennomføres.

Under den åpne høringen om statsbudsjettet 3. november fikk Norske Felleskjøp anledning til å uttale seg om beredskapslagring av korn. Felleskjøpet mener det må avsettes 10 millioner kroner til å starte arbeidet med gjenoppbygging av et beredskapslager av matkorn, med mål om et 6 måneders beredskapslager av matkorn innen 2017. Les artikkel fra Felleskjøpet her.

FrP + KrF = bedre matvareberedskap?
Det kan se ut som det ligger til rette for en vinn-vinn-situasjon for regjeringspartiet FrP og samarbeidspartner KrF: Kan man gå sammen om å prioritere en populær og ikke minst viktig sak som har bred støtte i befolkningen? De kommende ukene vil vise om denne problemstillingen havner på agendaen i budsjettforhandlingene. Enn så lenge er det lite som tyder på det.

Vekstra har også tidligere skrevet om matvaresikkerhet og norsk grad av selvforsyning.
Les tidligere sak her[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]