ValutavekslingDet er straks ferietid og mange drar langt og lenger enn langt. Europa, USA, det fjerne østen – som ikke er så fjernt lenger. Vi kan dra hvor vi vil. Verden er liten og rekkevidden vår stor. Det eneste vi trenger å ta med er penger, i form av kontanter eller kort.

Men hva er best? Bør man veksle penger før man drar? Hva lønner seg? Hva med valutakurser? Hvor mye kan man ta med? Er det best å bruke kort?

Vi ser på det siste spørsmålet først: Kort eller kontant?
De fleste bankene anbefaler at man veksler et lite kontant pengebeløp før man drar, slik at man har til mulige nødvendige utgifter når man kommer fram. Har du VISA-kort og/eller MasterCard vil man de fleste steder kunne ta ut penger i minibanker eller betale i kortautomater. Det anbefales at man i størst mulig grad betaler med kort istedet for å lete etter minibank. Og ta med to kort for sikkerhets skyld.

Betaler du med kort, så velg lokal valuta for best kurs!

Valutakurser og kontanter
Valutakursene svinger fra dag til dag. Skal du veksle før du drar, vær oppmerksom på at kursene som oppgis på nettsteder og i aviser som regel er bankenes midtkurser. For fastsettelse av salgskurser legges det en margin til midtkursen som skal dekke bankens fortjeneste, og kostnader banken har ved eksempelvis innkjøp og lagerhold av utenlandske sedler. Skal du veksle kontanter i utlandet, spesielt om du reiser til eksotiske steder, lønner det seg å ta med US dollar siden kursene for veksling her i Norge er svært høye.

Ikke ta med norske kontanter for veksling i utlandet!

Hvor mye?
Det er faktisk ikke grenser for mye penger du kan ta med deg til et annet land, men hvis du skal reise ut eller inn av Norge og har med deg betalingsmidler for mer enn 25.000 kroner, må du huske å gi Tollvesenet melding om dette ved å fylle ut skjema for deklarering av betalingsmidler. Her finner du Skjema for deklarering fra Tollvesenet.