[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Traktor

Har du flere driftsgreiner kan det være lønnsomt å la regnskapsføreren din gjøre en driftsgreinanalyse. Foto: Freedigitalphotos.net

Hvis du har mange produksjoner løpende på gården kan det være vanskelig å ha oversikt over hvilke resultater som oppnås på den enkelte driftsgrein. Og hvordan ligger du an resultatmessig i forhold til andre som har samme produksjon – eller i forhold til oppnådde resultater tidligere år?

(Forfatter: Eivind B. Imislund, Økonomisk veileder og Autorisert regnskapsfører hos Vekstra Hedemarken Regnskap)

God driftsledelse handler ofte om å ta riktige beslutninger til rett tid! I et marked hvor marginene stadig presses, er det viktig å kunne ta ut det potensialet som produksjonen kan gi. Med en mer detaljert oppstilling over inntekter og kostnader kan en bedre kunne se hvilke innsatsfaktorer som avviker fra «normalen», og dermed hvilke tiltak som kan/bør iverksettes. 

Systematisk bilagsmerking
For å kunne lage en driftsgrinsanalyse på de ulike produksjonene, så trenger regnskapsfører at du påfører på bilaget hvilken driftsgren kostnaden/inntekten tilhører. Enkelte kostnader vil måtte fordeles noe mer skjønnsmessig hvis denne berører flere produksjoner. På grunnlag av dette utarbeider regnskapsfører ulike rapporter som grunnlag for videre analyser.

Fordele faste kostnader
I utgangspunktet vil det være enklest å sammenligne oppnådd resultat på dekningsbidragsnivå. Dette nøkkeltallet (Dekningsbidrag) omfatter produksjonsinntektene og de variable kostnadene (de som i størst grad varierer i takt med størrelsen på produksjonen). I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å fordele enkelte spesifikke faste kostnader for å få et bedre bilde på lønnsomheten.

Analyse av driftsgreiner
I hovedsak er det mest aktuelt i første omgang å kjøre driftsgreinsanalyse på de produksjonene som påvirker resultatet mest.

For de fleste kan det for eksempel være mest aktuelt å kjøre en analyse på korn samlet i stedet for å kjøre detaljanalyser på den enkelte kornart (hvete, bygg, havre…).

Aktuelle driftsgreiner kan da være:
– Korn, grønnsaker, potet, gris, fjørfe, storfe, sau….
– Andre tilknyttede virksomheter: Grønt arbeid (GA), Inn på tunet (IPT)….

Ta kontakt med din regnskapsfører for å gjøre avtale om dette!

Undersøkelser viser at de med gode resultater ofte fortsetter å være gode![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]