KredittkortNår du handler på nett betaler du som regel på forskudd for varene du har bestilt. Men dette er ikke uten risiko, da det finnes mange useriøse aktører der ute. Du er aldri helt sikker når du handler på nett , men hvis du bruker kredittkort er sjansen større for at du kan få pengene tilbake hvis noe skulle gå galt.

Ved årsskiftet 2013/2014 opplevde markedet en eksplosjon i norsk netthandel, i følge en nyhetssak fra NRK. Som en naturlig følge av dette er det også sterk økning i antallet innrapporterte svindelsaker til Forbrukerrådet. Du bør unngå å betale direkte fra bankkonto. Årsaken til dette er at du da vil være alene ansvarlig for transaksjonen, og du er alene i en eventuell klagesak eller med et krav om tilbakebetaling hvis varen ikke blir levert. Det være seg du handler som privatperson eller bedrift.

Kredittkort sikrest
Dine muligheter til å få pengene tilbake er størst hvis du har brukt kredittkort. Da omfattes nemlig transaksjonen av regler om kredittkjøp. Følgende informasjon finner vi på Forbrukerrådets sider: «Har du kjøpt varen på kreditt, har du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven (paragraf 54b). Særlig verdifull er lovens bestemmelse om at kredittyter (i hovedsak banken) har samme ansvar som selger». I nevnte paragraf 54b står det også  å lese: «Ved kjøp kan forbrukeren overfor annen kredittgiver enn selgeren gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selgeren, såfremt kreditten er gitt etter avtale mellom selgeren og kredittgiveren».

Etablerte aktører er rimelig sikre
Når du handler i store og kjente nettbutikker er du ganske trygg på at transaksjonen og leveranse vil gå i orden. Men du bør være skeptisk til å handle fra små og ukjente nettbutikker, både fra inn- og utland. Mange nettbutikker er faktisk satt opp ene og alene med det mål å svindle deg. Forbrukerrådet har publisert en egen liste over falske/useriøse nettbutikker som du bør styre unna. Det koster så lite å ta en liten kontroll på forhånd – og det kan spare deg for masse trøbbel i ettertid, enten du har benyttet kredittkort eller ikke.