[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Foto: Freedigitalphotos.net

Foto: Freedigitalphotos.net

Den siste måneden har kornmarkedene vært preget av forsinket høsting av soya og mais i USA. Dette har medført en økning i prisene på soya og mais, som igjen har ført til at hveteprisen har økt. Dette i følge en oppdatering på Landbruksdirektoratets nettside.

Verdien på den norske krone har også falt sammenliknet med andre valutaer siden direktoratet satte sine tollsatser i august i år, noe som har gjort det dyrere å importere kornråvarer fra den store verden. Derfor er tollsatsene nå justert ned for å kompensere for dette, og de nye tollsatsene på import gjelder fra desember 2014 til mars 2015.

Mer hvete i Europa – mindre i USA
I tillegg til at det er forventet en økning i hveteproduksjonen i EU forventer man også en økning i Russland, Ukraina, Argentina, Brasil, India og Kina. I USA ser det annerledes ut. På tross av at et større areal dyrket enn foregående år sier prognosene at vi vil se en nedgang i volumet på fordi det er dårligere avling pr dekar. I Canada blir det også en nedgang i følge prognosene, og der er det både lavere antall dekar og dårligere avling pr dekar som er årsaken.

Global økning totalt sett
På tross av forsinkelser i høstingen er det forventet en global økning i produksjonen, eller at den i alle fall vil ligge på samme rekordhøye nivå som foregående år. I slutten av oktober var bare 46% av arealene i USA høstet, mot normalt 65% på samme tid foregående år.

Kilde: Landbruksdirektoratet
Les hele artikkelen fra Landbruksdirektoratet her[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]