[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Den siste måneden har kornmarkedene vært preget av forsinket høsting av soya og mais i USA. Dette har medført en økning i prisene på soya og mais, som igjen har ført til at hveteprisen har økt. Dette i følge en oppdatering på Landbruksdirektoratets nettside.
Verdien på den norske krone har også falt sammenliknet med andre valutaer siden direktoratet satte sine tollsatser i august i år, noe som har gjort det dyrere å importere kornråvarer fra den store verden. Derfor er tollsatsene nå justert ned for å kompensere for dette, og de nye tollsatsene på import gjelder fra desember 2014 til mars 2015.
Mer hvete i Europa – mindre i USA
I tillegg til at det er forventet en økning i hveteproduksjonen i EU forventer man også en økning i Russland, Ukraina, Argentina, Brasil, India og Kina. I USA ser det annerledes ut. På tross av at et større areal dyrket enn foregående år sier prognosene at vi vil se en nedgang i volumet på fordi det er dårligere avling pr dekar. I Canada blir det også en nedgang i følge prognosene, og der er det både lavere antall dekar og dårligere avling pr dekar som er årsaken.
Global økning totalt sett
På tross av forsinkelser i høstingen er det forventet en global økning i produksjonen, eller at den i alle fall vil ligge på samme rekordhøye nivå som foregående år. I slutten av oktober var bare 46% av arealene i USA høstet, mot normalt 65% på samme tid foregående år.
Kilde: Landbruksdirektoratet
Les hele artikkelen fra Landbruksdirektoratet her[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]