Hva skal man velge?I 2012 registrerte Kine Olsen et enkeltpersonsforetak ved siden av den vanlige jobben på dagtid,  fordi hun ønsket å drive med hjemme-hos salg av barneklær, såkalte home parties. Å registrere et personlig foretak var enkelt, men desverre tok prosjektet mer tid enn forventet. Derfor lot inntektene vente på seg. Og så kom selvangivelsen.

Det er krevende nok å være i full jobb med mann og små barn, så etter noen hjemme-hos kvelder med relativt bra salg besluttet Kine å legge drømmen på hylla – foreløpig.  Nå har hun fått selvangivelsen for Næringdrivende og synes det er vanskelig å finne ut av hva som skal føres hvor.

Har du tjent under 50 000 kroner?
Kine tok også vare på alle kvitteringer og bilag i forbindelse med kjøp og salg i foretaket sitt, og kan etter rask summering se at hun har tjent mindre enn 50 000 kroner. Dette betyr at hun er fritatt fra å levere Næringsoppgave 1 (RF-1175) og kun trenger å levere hovedskjemaet: Selvangivelse for næringsdrivende mv. (RF-1030). Er du fritatt fra å levere næringsoppgave, har du heller ikke bokføringsplikt. Du må likevel dokumentere alle dine inntekter og kostnader. Denne dokumentasjonen må du oppbevare i 10 år.

Levering av selvangivelse uten næringsoppgave
Ved elektronisk levering, klikker du på selvangivelsen i Min meldingsboks (se mer info om innleveringer HER), og velger levering uten næringsoppgave. Deretter krysser du av for at du har enkle næringsforhold som ikke skal spesifiseres med vedlegg. Legg inn summen av inntekten din og summen av kostnader. Summen av kostnader trekkes fra summen av inntekter og summen av dette legges inn som driftsresultat og beregnet personinntekt av driftsresultatet.
Se veiledning HER

Når du har sjekket at alle opplysninger stemmer – leverer du selvangivelsen som vanlig. Enkelt og greit.

Fakta om selvangivelsen for næringsdrivende
Selvangivelsen for næringsdrivende består av ett hovedskjema (selvangivelsen), samt ulike vedleggsskjema (for eksempel næringsoppgave 1).

Selvangivelse for næringsdrivende mv. (RF-1030) er forhånds utfylt med opplysninger som Skatteetaten har om deg enten fra interne registre eller som er tilsendt fra banker, forsikringsselskaper, evt. arbeidsgivere og andre offentlige etater. De forhånds utfylte opplysningene gjelder i hovedsak dine personlige forhold. Du må selv legge til opplysninger om dine næringsforhold.

Selvangivelse for næringsdrivende, sammen med Næringsoppgave 1 (RF-1175), er tilrettelagt for enklere utfylling på nett. Basert på din utfylling av opplysninger i enten selvangivelse eller næringsoppgave legges nødvendige vedleggsskjema til og beløpene overføres automatisk mellom skjemaene.

(Kilde: Skatteetaten.no)