NetthandelDet har vært mye snakk om endringer av beløpsgrensen for netthandel i utlandet i det siste. Norske nettbutikker fortviler mens ivrige netthandlere jubler. Til tross for dette: Mange er fremdeles usikre på hvilke nettsteder som er sikre og hvilke regler som gjelder for mva og toll. Her finner du noen tips!

Til tross for at mange av oss har handlet på nett tidligere, er det fremdeles mange som er usikre. De norske nettbutikkene er kanskje greie å forholde seg til, men hva med de utenlandske?

Les mer: Sikker betaling på nett.

Tips for å bli en smartere netthandler:

 • [fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

  Howard

  På HOWARD kan du sjekke om nettbutikken er trygg å handle hos.

  Skal du handle i en europeisk nettbutikk, bør du forhøre deg med Howard. Han er utviklet av det europeiske forbrukernettverket, og kan hjelpe deg med å unngå useriøse butikker.

 • Ærlige og redelige aktører på nett er gjerne rause med kontaktinformasjon – de vil gjerne bli funnet av kundene. Se etter navn,post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer.
 • Usikker på hvilke rettigheter du har? Husk at hvis siden retter seg mot norske forbrukere, er det i utgangspunktet norsk lov som gjelder!
 • Sjekk betingelsene for kjøpsavtalen nøye. Her kan det være store variasjoner!
 • Sjekk hva totalsummen blir og sammenligne med liknende produkter i Norge. Mange ganger kan både mva, toll og frakt gjøre varen langt dyrere enn om du skulle kjøpt den lokalt.
 • Lovlig å innføre til Norge? Er du i tvil om varen du ønsker å kjøpe, er lovlig å ta inn i landet, sjekk med Tollvesenet. Piratkopier kan bli beslaglagt.
 • IKKE gi mer informasjon om deg selv enn absolutt nødvendig, som for eksempel personnummer. Sjekk om nettsiden har en personvernpolicy som beskytter opplysningene dine.

Les mer: Upålitelig nettbutikk?

Toll og MVA
Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg i totalsum. Når du bestiller varer fra en utenlandsk nettbutikk, må du i de fleste tilfeller betale merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge. Handler du klær, må du også betale toll. Slik reglene er i dag skal du betale merverdiavgift (moms, MVA) på 25 prosent (15 prosent på mat og alkoholfri drikke) om sendingen har en verdi på over 200 kroner – selv om varen er tollfri. Her finner du Tollvesenets Importkalkulator

Les mer: MVA og TOLL på nettkjøp fra utlandet.

Sikker betaling
Bruk alltid kredittkort. Da gir finansavtaleloven deg ekstra rettigheter når noe går galt. Blant annet så kan du få dekket tapet av banken hvis du blir utsatt for svindel og har betalt med kredittkort. Du finner alle rettigheter og regler for bruk av kredittkort ved kjøp på Forbrukerrådets sider.

Les mer: Slik klager du ved kredittkjøp.

 Kilder: Forbrukerrådet, Howard, toll.no

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]