Pengekrukke-1Tidligere sparte man på småmynt ved å tømme lommene etter en handletur eller legge noen kroner på et norgesglass på kjøkkenbenken. Når glasset var fullt tok man det med i banken og satte det på sparekontoen. I dag kan du gjøre nesten det samme hver gang du handler og betaler med kortet ditt.

For noen år siden lanserte den første norske banken et produkt de kalte «mikrospar»: Hver gang du trekker kortet ditt trekkes også et valgfritt småbeløp direkte til en sparekonto. Modellen er en kopi av et spareprodukt i USA, der det gjør stor suksess – spesielt i forhold til ungdom som trekker kortet oftere og med lave beløp for hvert trekk.
De siste årene har også flere norske banker adoptert dette produktet, men dessverre ser det ikke ut til at markedsføringen har slått helt an. Derfor presenterer vi noen helt fabelaktige fordeler her, med forbehold om at enkelte banker har egne regler og avtaler:

  • Småsparing er gratis å opprette og bruke
  • Gjelder som regel kun ved kjøp via debetkort, ikke kredittkort
  • Du kan velge mellom flere sparemodeller: spar beløpet opp til nærmeste hele beløp, spar en prosentandel av beløpet du handler for eller spar et fast beløp per handlet beløp.
  • Spar til en annens konto (barn, ektefelle osv) – forutsetter konto i samme bank
  • Spar til konto øremerket et spesielt prosjekt, f.eks ferietur, 50-års feiring osv.
  • Du kan endre spareform eller type underveis, som regel rett i nettbanken
  • Noen banker tilbyr også at trekket kan gå til frivillige organisasjoner, miljøtiltak og idrettslag.

Enkelte banker tilbyr i tillegg småsparing når du betaler regninger, egen spareprofil med bilde og overvåking av spareprosessen samt sparing sammen med andre.

Har din bank småspar eller mikrospar? Det kan lønne seg å sjekke.

Her er noen av bankene og finansinstitusjonene vi vet har dette spareproduktet:

www.dnb.no
www.nordea.no
www.gjensidige.no
www.klp.no
www.nordlandsbanken.no
www.landkredittbank.no