MobilbrukDe aller fleste tar med seg mobiltelefon på ferietur til utlandet.

Men sjekk prisene på samtaler, sms, mms og databruk før du drar – selv om prisene hos mange operatører har gått ned er det fremdeles store forskjeller. Her finner du noen gode tips for å unngå høy mobilregning etter ferieturen.

Tips nummer 1 er altså: Sjekk med din mobilleverandør hvilke priser som gjelder for mobilbruk i utlandet. De fleste mobiloperatører har gode oversikter over land og priser. Her er en oversikt over de største operatørene:

Tips nummer 2: Deaktiver datatrafikk over mobilnettet – bruk trådløst nett istedet. Mange telefoner har applikasjoner som henter og oppdaterer informasjon og programvare  automatisk. Et godt eksempel på dette er om du mottar varsel på telefonen når du mottar ny e-post. Ser du på YouTube videoer eller lytter til Spotify, kan hundrelappene fort fly fordi prisene avhenger av mengden data som lastes opp eller ned. Mange operatører sender SMS med varsel om at man har passert en viss datamengde, men det er ingen garanti for at du får meldingen i tide.
Her finner du en oversikt fra mobili.no (2011) om hvordan du deaktiverer mobildata på mobilen din.

Tips nummer 3: Kjøp eget kontantkort for surfing på nett. Mange land i Europa har løsninger der du kan kjøpe egne kontantkort til bruk for datatrafikk og surfing. Finn en butikk som selger mobiltelefoner og forklar at du trenger et eget sim-kort til surfing på nett. Husk pass – mange forlanger at slike abonnement registreres på en reell bruker. Slik kan du ta kontroll over databruken og fylle på med penger om det er nødvendig.

Tips nummer 4: Husk at det også koster å MOTTA samtaler om du er i utlandet. Mange glemmer dette, snakker i ubekymret i telefonen fordi de tror regninga kommer til den som ringer og får sjokk når regninga kommer i egen postkasse etter ferien. Send en SMS i stedet.

Kilder: Aftenposten.no, Mobili.no